• profile-pic << Предишен бисер Следващ бисер >> Редактор 1 Когато сутринта си кажеш .. Офф какво съм правила пак - значи, че вечерта е била страхотна !!! Когато сутринта си кажеш .. Офф какво съм правила пак - значи, ...

  Някои експерти казват, че умереното пиене на алкохол по време на бременността не пречи, но има други, които вярват, че дори едно питие е като игра на руска рулетка със здравето на вашето бебе.

  Едно нещо е ясно, каквото и да ядете или пиете по време на бременността отива директно чрез кръвта в плацентата. Ако приемете дори едно питие (силен алкохол), понякога за бебето е прекалено.

  Алкохолът пречи на способността на плода да получава достатъчно кислород и хранителни вещества за нормалното развитие на клетките в мозъка и други органи на тялото.

  Изследванията показват, че развитието на плода има много малка толерантност към алкохола и децата, родени от майки, които пият по време на бременността може да имат сериозни проблеми.

  Феталният алкохолен синдром (ФАС) е модел на психическите и физическите дефекти, които се развиват у някои бебета, когато бременната пие "твърде много" алкохол по време на бременност. Проблемът е, че никой не е сигурен, колко много е "твърде много". Смята се, че дози под 40 мл чист алкохол дневно нямат доказан вреден ефект върху плода. Повечето неблагоприятни ефекти на алкохола върху плода показват прагова зависимост от дозата. Доказана е пряката връзка между тежката злоупотреба с алкохол и неблагоприятния изход за плода. Злоупотребата с алкохол през бременността води до специфични увреждания на фетуса известни като фетален алкохолен синдром (ФАС).

  Бебето, родено с фетален алкохолен синдром може да има сериозни увреждания и следователно може да изисква цял живот специални грижи. Има дори някои изследвания, които показват, че жените, които планират да забременеят трябва да спрат пиенето на алкохол, дори преди да заченат.

  За тези, който мислят, че пиенето по време на бременността не е голяма работа, тук е списъка на потенциалните проблеми, които техните новородени може да срещнат като резултат на злоупотребата с алкохол:

  - малък размер на тялото и ниско тегло при раждането

  - забавено развитие 

  - деформирани ребра и гръдна кост

  - други скелетни аномалии

  - изкривявания на гръбначния стълб и луксация на тазобедрената става

  - извити, ципести или липсващи пръсти на ръцете или краката

  - ограничено движение на ставите

  - малка глава

  - лицеви аномалии

  - малки очи

  - допълнителна кожна гънка между очите и основата на носа

  - отпуснати клепачи

  - късогледство

  - плоска или липсваща бразда между носа и горната устна

  - тънка горната устна

  - цепка на устата

  - малка челюст

  - ниско разположени или лошо оформени уши

  - органни увреди

  - дефекти на сърцето 

  - генитални малформации

  - бъбречни и пикочо-полови дефекти

  - увреждания на централната нервна система

  - умствена изостаналост - понякога тежка

  - когнитивни увреждания

  - нарушено внимание

  - раздразнителност в ранна детска възраст

  - хиперактивност в детството

  - нарушена финна моторика на пръстите

  Феталният алкохолен синдром е много сериозен проблем. Тези ефекти на алкохола върху плода не са временни, те могат да доведат до физическа и емоционална увреда за цял живот. ФАС е голяма цена, която трябва  да плати детето за сметка на няколко питиета по време на бременността. В зависимост от количеството на алкохола, което приема бременната и срока на бременността уврежданията на бебето могат да варират от леки затруднения в обучението до вродени дефекти.

  Ако сте бременна и ви е грижа за бъдещето на бебето ви, спрете да пиете веднага. Ако сте правили опит да спрете алкохола и сте открили, че не можете да се откажете от него сами потърсите медицинска помощ и подкрепа.
  2012-02-28 18:02:56